betkas

betkas

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

Kruche babeczki śmietankowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche babeczki śmietankowe do kawki i herbatki

Kruche babeczki śmietankowe.

Składniki:

Kruche babeczki śmietankowe.

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag margaryny lub masła
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
  • Cukier waniliowy
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Krem:
  • Szklanka śmietany
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Cukier waniliowy
  • kilka kropel olejku rumowego

 

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki śmietankowe.
Mąkę z margaryną posiekać nożem, dodać cukier, cukier wanil., proszek do pieczenia i wymieszać. Wbić jajko ( aby babeczki były kruche, należy oddzielić białko od żółtka i wlać połowę białka) i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na godzinę do lodówki. Schłodzone rozwałkowac na grubość pół centymetra i wykroić krążki foremkami do babeczek. Wyłożyć wysmarowane tłuszczem foremki. Na dnie ciasto ponakłuwać widelcem. Foremki z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 min. w temperaturze 180 st. C. Masło przeznaczone na krem utrzeć z cukrem i cukrem wanil., ucierając powoli dodawać śmietanę, na końcu wkropić olejek rumowy. Wypełnić kremem upieczone i ostudzone wcześniej babeczki. Udekorować plasterkami owoców, kolorowych cukierków itp. Smacznego.