Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Babeczki śmietanowo jagodowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo smaczne babeczki śmietankowo jagodowe:-)

Babeczki śmietanowo jagodowe. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babeczki śmietanowo jagodowe.

 

  • 10 dkg margaryny
  • 5 jaj
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyż.proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 0,5 szklanki jagód w syropie
  • Masa śmietanowa:
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki jagód
  • dodatkowo:
  • pokrojona czekolada
  • polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Babeczki śmietanowo jagodowe.
Margarynę roztopić i ostudzić, dodać cukier , żółtka,aromat i zmiksować.Białka ubić na sztywną pianę,dodać do masy i wymieszać.Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie dokładnie wszystko wymieszać.Dodać jagody w syropie. Ciasto nakładać do wysmarowanych tłuszczem i posypanych tartą bułką foremek babeczkowych. Piec 25 - 30 minut w temperaturze ok. 160 st.C. Po upieczeniu ostudzić.Ze środka wyjąć miąższ.
Masa śmietanowa:
Śmietanę zmiksować z cukrem i jagodami. Wykładać w środek babeczek masę.Do każdej babeczki wcisnąć kawałek czekolady i polać polewą. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Babeczki śmietanowo jagodowe.
Do posmarowanych tłuszczem foremki do babeczek wykładać masę.
Babeczki śmietanowo jagodowe.
Z babeczek wydrążyc miąższ i wykładać masę w środek.
Babeczki śmietanowo jagodowe.
Do każdej babeczki z masą śmietanowo jagodową włozyc kawałek czekolady

Tagi:

czekolada