agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Babeczki w wersji słonej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rewelacyjne babeczki na słono idealna przekąska na każdą okazję

Babeczki w wersji słonej

Składniki:

Babeczki w wersji słonej

 

  • jajka 2 szt
  • piwo 300 ml
  • sól 0,5 łyżeczki
  • mąka 400 g
  • proszek do pieczenia 4 łyżeczki
  • szczypiorek siekany 0,5 pęczka
  • masło roślinne 200 g
  • cebula 2 szt
  • natka pietruszki 3 gałązki
  • koperek 3 gałązki

Sposób przygotowania:

Babeczki w wersji słonej
Przygotować wszystkie składniki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C .Foremki posmarować 1 łyżką masła. Jeśli foremki są silikonowe nie należy ich już natłuszczać. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Rozgrzać 2 łyżki masła roślinnego, zrumienić na nim cebulę. Szczypiorek posiekać drobno. Opłukać pietruszkę i koperek i posiekać drobno. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą. Kolejno wbijać jajka. Dodać 200 ml stopionego masła i piwo. Wrzucić szczypiorek, koperek, pietruszkę i zrumienioną cebulę, wymieszać. Ciastem wypełnić foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut, w temp. 180 stopni C, wystudzić, ostrożnie zdjąć foremki.

Tagi:

jajko piwo jajka