Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Drożdżowy zawijaniec z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto drożdżowe z makiem to wspominanie mojego dzieciństwa. Mak najlepiej przygotować w domu lecz z braku czasu można go zastąpić gotową masą makową z puszki.

Drożdżowy zawijaniec z makiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Drożdżowy zawijaniec z makiem

 

  • Ciasto:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8-10 dag masła
  • 2 jajka
  • 5 dag cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Pozostałe
  • 1 puszka masy makowej
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Drożdżowy zawijaniec z makiem
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 5- 10 minut.

Masło podgrzać, gdy się rozpuści, ostudzić.

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ciepłe mleko, rozczyn drożdżowy i przestudzone masło. W drugiej misce mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Połączyć z płynnymi składnikami i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę, przerobić, rozwałkować formując prostokąt.

Wyłożyć masę makową, wyrównać i zwinąć w roladę. Papier do pieczenia posmarować masłem, luźno zawinąć przygotowaną roladę, ułożyć na blaszce. Pozostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu.

Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.
Drożdżowy zawijaniec z makiem
Drożdże rozpuścić w łyżeczce cukru i odłożyć w ciepłe miejsce
Drożdżowy zawijaniec z makiem
Jajka ubić z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym
Drożdżowy zawijaniec z makiem
Ubite jajka połączyć z pozostałymi składnikami
Drożdżowy zawijaniec z makiem
Wyrabiać do czsu aż ciasto będzie elastyczne i gładkie
Drożdżowy zawijaniec z makiem
Uformować roladę, zawinąć w papier do pieczenia i upiec