Sposób przygotowania:
Drożdżowy zawijaniec z makiem
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 5- 10 minut.
Masło podgrzać, gdy się rozpuści, ostudzić.
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ciepłe mleko, rozczyn drożdżowy i przestudzone masło. W drugiej misce mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Połączyć z płynnymi składnikami i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę, przerobić, rozwałkować formując prostokąt.
Wyłożyć masę makową, wyrównać i zwinąć w roladę. Papier do pieczenia posmarować masłem, luźno zawinąć przygotowaną roladę, ułożyć na blaszce. Pozostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.
Masło podgrzać, gdy się rozpuści, ostudzić.
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ciepłe mleko, rozczyn drożdżowy i przestudzone masło. W drugiej misce mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Połączyć z płynnymi składnikami i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę, przerobić, rozwałkować formując prostokąt.
Wyłożyć masę makową, wyrównać i zwinąć w roladę. Papier do pieczenia posmarować masłem, luźno zawinąć przygotowaną roladę, ułożyć na blaszce. Pozostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.