jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 367]

Ciasto biszkoptowe z masą serową i śmietankową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wyśmienite ciasto na biszkopcie przekładane masą serową, ciastkami herbatnikami, masą krówkową i na wierzchu pianka .

Ciasto biszkoptowe z masą serową i śmietankową

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z masą serową i śmietankową

Biszkopt:

  • jajka 4 szt.
  • mąka 4 łyżki
  • cukier 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

masa serowa :

  • ser z wiaderka mielony 800 g
  • cukier puder 1 szklanka
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • zapach cytrynowy
  • żelatyna 1 łyżka
  • woda gorąca 2 łyżki

 

  • masa krówkowa 1 puszka
  • ciastka herbatniki 4 opakowania

masa śmietankowa:

  • Śmietana 30 % 400ml
  • ser mascarpone 1 opakowanie
  • cukier puder 1,5 szklanki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z masą serową i śmietankową
Biszkopt upiec z podanych składników : białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę. 

Dodać żółtka i ubijać na małych obrotach, dodać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką i przełożyć na blaszkę, piec w 190 stopniach do suchego patyczka.

Masa serowa: ser biały z wiaderka wymieszać z cukrem pudrem , dodać zapach cytrynowy, cukier waniliowy i żelatynę rozpuszczoną i wystudzoną. Wymieszać i wyłożyć na przestudzony biszkopt.

Na masę serową ułożyć warstwę ciastek herbatników i na herbatniki rozsmarować masę krówkową z puszki i znowu rozłożyć ciastka herbatniki.

Na herbatniki wyłożyć masę śmietankową z ubitej śmietany 30 % z dodatkiem i sera mascarpone i zrobić dowolne wzory na wierzchu lub posypać cukierkami ozdobnymi .

Schłodzić w lodówce przed podaniem.

Tagi:

ciasto sernik