Sposób przygotowania:
Babeczki z musem jabłkowym
Mielimy orzechy ale nie całkiem drobno aby później w cieście były wyczuwalne.
Masło zimne siekamy siekaczką albo po prostu kroimy nożem w kosteczkę.
Do mąki dodajemy posiekane masło dodajemy orzechy, cukier puder, żółtka, dodajemy śmietanę i proszek do pieczenia.
Zagniatamy ze składników szybko ciasto ręcznie albo za pomocą robota
Foremkę na muffinkI 12 szt smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Ciasto wałkujemy nie za cienko ale też nie za grubo.
Z ciasta wycinamy szklanką albo rantem krążki aby pasowały do foremki.
Wykładamy krążkami foremkę boki lekko dociskamy
Spód babeczki nakłuwamy widelcem.
Tak przygotowaną foremkę wkładam do lodówki na jakiś czas do schłodzenia.
Wałkujemy ciasto i wycinamy foremką kwiatuszki w środku wycinamy mniejszą foremką.
Przygotowanie musu do nadzienia.
Mus wyjmujemy ze słoika dodajemy budyń suchy i bułkę tartą można dodać trochę cynamonu jeżeli lubimy
Do przygotowanych babeczek nakładamy mus na górę dajemy wycięty kwiatuszek lekko dociskamy.
Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 40 minut na złoty kolor.
POLECAM!!!
Masło zimne siekamy siekaczką albo po prostu kroimy nożem w kosteczkę.
Do mąki dodajemy posiekane masło dodajemy orzechy, cukier puder, żółtka, dodajemy śmietanę i proszek do pieczenia.
Zagniatamy ze składników szybko ciasto ręcznie albo za pomocą robota
Foremkę na muffinkI 12 szt smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Ciasto wałkujemy nie za cienko ale też nie za grubo.
Z ciasta wycinamy szklanką albo rantem krążki aby pasowały do foremki.
Wykładamy krążkami foremkę boki lekko dociskamy
Spód babeczki nakłuwamy widelcem.
Tak przygotowaną foremkę wkładam do lodówki na jakiś czas do schłodzenia.
Wałkujemy ciasto i wycinamy foremką kwiatuszki w środku wycinamy mniejszą foremką.
Przygotowanie musu do nadzienia.
Mus wyjmujemy ze słoika dodajemy budyń suchy i bułkę tartą można dodać trochę cynamonu jeżeli lubimy
Do przygotowanych babeczek nakładamy mus na górę dajemy wycięty kwiatuszek lekko dociskamy.
Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 40 minut na złoty kolor.
POLECAM!!!
gusia1000