gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Babeczki z musem jabłkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zazwyczaj piekę babeczki z makiem, bo mąż bardzo lubi ale tym razem zrobiłam dla siebie, bo z musem jabłkowym z domowych zapasów.

Babeczki z musem jabłkowym

Składniki:

Babeczki z musem jabłkowym

 

 

  • Mus jabłkowy około 500 ml

 

  • 1 łyżka budyniu suchego
  • 1 łyżka bułki tartej.
  • dodatkowo

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z musem jabłkowym
Mielimy orzechy ale nie całkiem drobno aby później w cieście były wyczuwalne.

Masło zimne siekamy siekaczką albo po prostu kroimy nożem w kosteczkę.

Do mąki dodajemy posiekane masło dodajemy orzechy, cukier puder, żółtka, dodajemy śmietanę i proszek do pieczenia.

Zagniatamy ze składników szybko ciasto ręcznie albo za pomocą robota

Foremkę na muffinkI 12 szt smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.

Ciasto wałkujemy nie za cienko ale też nie za grubo.

Z ciasta wycinamy szklanką albo rantem krążki aby pasowały do foremki.

Wykładamy krążkami foremkę boki lekko dociskamy

Spód babeczki nakłuwamy widelcem.

Tak przygotowaną foremkę wkładam do lodówki na jakiś czas do schłodzenia.

Wałkujemy ciasto i wycinamy foremką kwiatuszki w środku wycinamy mniejszą foremką.

Przygotowanie musu do nadzienia.

Mus wyjmujemy ze słoika dodajemy budyń suchy i bułkę tartą można dodać trochę cynamonu jeżeli lubimy

Do przygotowanych babeczek nakładamy mus na górę dajemy wycięty kwiatuszek lekko dociskamy.

Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 40 minut na złoty kolor.

POLECAM!!!