slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Babeczki wytrawne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczne wytrawne babeczki z papryką, mozzarellą, wędliną i kukurydzą. Świetnie smakują.

Babeczki wytrawne

Składniki:

Babeczki wytrawne

 

  • 1/2 szkl puree z dyni
  • 1 czerwona papryka
  • 50 g chudej wędliny
  • 9 kulek mini mozzarelli
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babeczki wytrawne
Paprykę myjemy, wykrajamy pestki i kroimy ją w kosteczkę. Kiełbasę kroimy również w kosteczkę.

Mozzarellę oraz kukurydzę odcedzamy z płynu.

Do miseczki wkładamy puree z dyni, dodajemy mleko i jajko i mieszamy razem. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, wędlinę, kukurydzę i olej, mieszamy razem.

Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Mieszamy dokładnie ciasto. Formę na babeczki wykładamy papilotkami (9 szt) i nakładamy po 1 łyżce ciasta.

Na środek każdej babeczki wkładamy po kulce mozzarelli i nakładamy na nią drugą łyżkę ciasta, przykrywamy mozzarellę ciastem.

Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Tagi:

przystawki