bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Kartoflaczki pieczone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczne bułeczki z ziemniakami, które można jeść posmarowane masełkiem, ale również są idealne do niektórych potraw np. kapusty, barszczu czerwonego czy żurku.

Kartoflaczki pieczone

Składniki:

Kartoflaczki pieczone

Ciasto:

Farsz:

 

  • jajko do posmarowania bułeczek

Sposób przygotowania:

Kartoflaczki pieczone

ETAP 1:

Kartoflaczki pieczone
Podrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy.

1. Mleko podgrzej, rozpuść w nim drożdże, dodaj mąkę i pozostałe składniki, zagnieć ciasto (trzeba tak długo miesić, aż przestanie być szklące). Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ziemniaki umyj, obierz, ugotuj, odcedź i poduś. Do gorących ziemniaków dodaj kaszę gryczaną, sól, pieprz i roztopiony tłuszcz (tłuszczu tyle żeby ziemniaki nie były za rzadkie).

Ciasto rozwałkuj.

ETAP 2:

Kartoflaczki pieczone
Na rozwałkowanym cieście powycinaj literatką kółeczka.

Powycinaj literatką kółeczka.

ETAP 3:

Kartoflaczki pieczone
Na każde kółeczko ponakładaj po łyżeczce ziemniaków.

Na każde kółeczko ponakładaj po łyżeczce ziemniaków.

ETAP 4:

Kartoflaczki pieczone
Uformuj bułeczki i poukładaj na wysmarowanej tłuszczem blaszce.

Uformuj bułeczki i poukładaj na wysmarowanej tłuszczem blaszce.

ETAP 5:

Kartoflaczki pieczone
Każdą bułeczkę posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz około 50-60 minut w temp. 180 stopni.

Każdą bułeczkę posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz około 50-60 minut w temp. 180 stopni.

ETAP 6:

Kartoflaczki pieczone
Takie bułeczki idealnie pasują do kapusty.

Takie bułeczki idealnie pasują do kapusty.