kalia

kalia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Babeczki z bitą śmietaną i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Babeczki z bitą śmietaną i jabłkami..hmm.... a jak smakują? Oceńcie sami :D

Babeczki z bitą śmietaną i jabłkami

Składniki:

Babeczki z bitą śmietaną i jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z bitą śmietaną i jabłkami
Ciasto: Do miski wsypać mąkę , pokroić margarynę dodać szczyptę soli i 5 łyżek śmietany. Zagnieść . Odstawić do schłodzenia ( NIE do zamrożenia) na 15 min. Mus jabłkowy: Obrać jabłka i pokroić w ćwiartki do rondelka, dodać cukier i pół szklanki zimnej wody . Zagotować. Wsypać galaretkę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia jej . Odstawić do wystygnięcia. Lukier: Do cukru pudru dodać kilka kropli olejku pomarańczowego i trochę zimnej wody , mieszać do otrzymania szklistej masy. Bita śmietana: Ubić śmietanę na sztywna pianę. Wykonanie: Wyjąć ciasto z lodówki , cienko rozwałkować , wypełnić nim foremki do babeczek. Po nakłuwać każdą widelcem. Piec w 225 C (nie kłaść do zimnego piekarnika bo się ciasto wytopi). Po upieczeniu i wystudzeniu posmarować każdą dokładnie lukrem (tylko wierzch babeczek) i odłożyć do zastygnięcia lukru. Nałożyć mus jabłkowy , a potem udekorować bitą śmietaną tworząc piramidki , posypać cynamonem . SMACZNEGO!