Babeczki z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rozmrozić ciasto francuskie, rozwałkować do grubości około 1 cm, kroić na porcje i wyłożyć nimi foremki do pieczenia babeczek. Zag

Babeczki z budyniem

Składniki:

Babeczki z budyniem

 

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 l mleka
  • 20 dag cukru
  • 30 dag mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Babeczki z budyniem
Rozmrozić ciasto francuskie, rozwałkować do grubości około 1 cm, kroić na porcje i wyłożyć nimi foremki do pieczenia babeczek. Zagotować mleko z masłem. Mieszając, dodawać mąkę, cukier i odrobinę soli. Chwilę gotować, następnie zdjąć z ognia, przestudzić. Kiedy będzie chłodne, dodać 1 jajko i 5 żółtek oraz cukier waniliowy. Podczas dodawania systematycznie mieszać. Powstałą masę nałożyć do wyłożonych ciastem foremek. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i piec babeczki przez 10-15 minut, aż staną się złociste. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem lub cynamonem.