gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1294]

Babeczki z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Tak przygotowane babeczki polecam do popołudniowej kawki. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne.

Babeczki z budyniem

Składniki:

Babeczki z budyniem

 

  • 400 gram maki
  • 150 gram cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 opakowanie budyniu ( +400 ml mleka i 2 łyżki cukru do przygotowania budyniu)

Sposób przygotowania:

Babeczki z budyniem

ETAP 1:

Babeczki z budyniem
Składniki mokre miksujemy w jednej misce, a w drugiej mieszamy składniki suche.

W jednej misce mieszamy składniki suche: cukier, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, a w drugiej mieszamy składniki mokre: jajka, mleko i olej.

ETAP 2:

Babeczki z budyniem
Składniki mokre wlewamy do suchych i miksujemy.

Miksując składniki suche wlewamy składniki mokre. Miksujemy całość, aż masa będzie jednolita.

ETAP 3:

Babeczki z budyniem
Do pailotek nakładamy po jednej łyżce ciasta.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Do każdej foremki wkładamy po 1-1,5 łyżki ciasta.

ETAP 4:

Babeczki z budyniem
Na ciasto w papilotkach wykładamy budyń.

Następnie wkładamy do każdej po łyżeczce budyniu (budyń przygotowujemy wcześniej w 400 ml mleka i dwoma łyżkami cukru).

ETAP 5:

Babeczki z budyniem
Blachę z babeczkami wkładamy do piekarnika i pieczemy.

Budyń przykrywamy ciastem (1-1,5 łyżki ciasta). Blachę z babeczkami wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 180 stopni. Zimne babeczki posypujemy cukrem pudrem.