eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Babeczki z budyniem i wiśniami Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne babeczki z budyniem,wiśniami i galaretką cytrynową.

Babeczki z budyniem i wiśniami Eli

Składniki:

Babeczki z budyniem i wiśniami Eli

 

 

  • 1 budyń śmietankowy z cukrem
  • 1/2 litra mleka
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 30 dkg wiśni

Sposób przygotowania:

Babeczki z budyniem i wiśniami Eli
Mąkę przesiać,wsypać do malaksera,dodać pokrojoną margarynę,żółtka,śmietanę i cukier puder.Włączyć malakser na duże obroty i za chwilę mamy gotowe ciasto.Można też posiekac nożem mąkę z margaryną.Gdy będą wyczuwalne małe grudki tłuszczu dodać żółtka,śmietanę,cukier puder i szybko zagnieść ciasto.Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.Po wyjęciu z lodówki wylepić ciastem większe foremki (około 10 cm) do babeczek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopmi C przez około 30 minut aż będą rumiane.Upieczone babeczki wyjąć z foremek i ostudzić.Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu.Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody.Wiśnie umyć i odsączyć na sitku.Do babeczek nałożyć budyń,wiśnie i na wierzch lekko tężejącą galaretkę.Smacznego!