VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Babeczki z cynamonem, dżemem i bitą śmietaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne, proste i pyszne babeczki. Uwielbiam smak cynamonu i bitej śmietany... U mnie sprawdziły się jako niespodzianka dla Ukochanego...

Babeczki z cynamonem, dżemem i bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z cynamonem, dżemem i bitą śmietaną

 

  • 320 g mąki
  • 165 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek oleju (84 gramy)
  • odrobina soli
  • dżem truskawkowy
  • śmietana kremówka 30-36%
  • 1 śmietan-fix
  • galaretka truskawkowa

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z cynamonem, dżemem i bitą śmietaną
Przygotowujemy dwie miski: w pierwszej mieszamy suche produkty: mąka, kakao, cukier, cynamon, proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy mokre produkty: jajka, olej, mleko.Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich przelewamy do papilotek, dokładamy dżem i zalewamy resztą masy. Pieczemy w 170* przez 20-25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy ubitą ze smietan fixem śmietana. Moje babeczki udekorowałam również galaretka w kształcie serduszek.
Babeczki z cynamonem, dżemem i bitą śmietaną
Etap 1 W pierwszej misce mieszamy suche produkty
Babeczki z cynamonem, dżemem i bitą śmietaną
Etap 2 w drugiej misce mieszamy mokre produkty
Babeczki z cynamonem, dżemem i bitą śmietaną
Etap 3 Mieszamy do uzyskania jednolitej masy
Babeczki z cynamonem, dżemem i bitą śmietaną
Etap 4 Przelewamy do papilotek i pieczemy w 170*C

Tagi:

jajko jajka