Sposób przygotowania:
Babeczki z fasolką na ostro
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać prosto na stolnicę i posiekać na wiórki z kostką tłuszczu ostrym długim nożem. Dodać cztery ugotowane wcześniej i obrane z białek żółtka, kwaśną śmietanę i sporą szczyptę soli. Wyrabiać i zagnieść ciasto kruche w kulę. Zapakować w woreczek foliowy i schować w lodówce na godzinę. W tym czasie przygotować farsz do babeczek, czyli oczyścić i opłukać fasolkę i czuszki. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki i obsmażyć lekko na maśle, dodając do nich posiekane w talarki czuszki. Zamieszać i zestawić patelnię na bok. Fasolkę obgotować na lekko osolonym wrzątku, wyjąć cedzakiem, odsączyć i osobno obsmażyć na masełku i posypać bułką tartą. Połączyć z resztą składników. Ciasto wyjąć i podzielić na średnie kawałeczki i wylepić nimi natłuszczone foremki do babeczek. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, foremek z ciastem poukładać na blasze i wstawić do gorącego piekarnika na środek. Piec 20 min. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić i wybić ciastka z foremek. Farsz podgrzać i na- -łożyć na wierzch babeczek i podawać na ciepło.