marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babeczki z fasolką na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Babeczki na słodko i na pikantnie cieszą się dużym powodzeniem zwłaszcza na przyjęcia dla dorosłych i dzieci.Pomysły na nadzienia są różnorodne,np. z fasolką.

Babeczki z fasolką na ostro

Składniki:

Babeczki z fasolką na ostro

 

  • 400 g.mąki pszennej luksusowej,
  • kostka margaryny do pieczenia,
  • pudełko kwaśnej śmietany,
  • 4 ugotowane żółtka,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • duża szczypta soli,
  • pergamin do blachy,
  • 35 dag.fasolki szparagowej żółtej,
  • 2 średnie czuszki,
  • 25 dag.pieczarek,
  • 25 dag.masła,
  • bułka tarta,
  • sól.

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z fasolką na ostro
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać prosto na stolnicę i posiekać na wiórki z kostką tłuszczu ostrym długim nożem. Dodać cztery ugotowane wcześniej i obrane z białek żółtka, kwaśną śmietanę i sporą szczyptę soli. Wyrabiać i zagnieść ciasto kruche w kulę. Zapakować w woreczek foliowy i schować w lodówce na godzinę. W tym czasie przygotować farsz do babeczek, czyli oczyścić i opłukać fasolkę i czuszki. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki i obsmażyć lekko na maśle, dodając do nich posiekane w talarki czuszki. Zamieszać i zestawić patelnię na bok. Fasolkę obgotować na lekko osolonym wrzątku, wyjąć cedzakiem, odsączyć i osobno obsmażyć na masełku i posypać bułką tartą. Połączyć z resztą składników. Ciasto wyjąć i podzielić na średnie kawałeczki i wylepić nimi natłuszczone foremki do babeczek. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, foremek z ciastem poukładać na blasze i wstawić do gorącego piekarnika na środek. Piec 20 min. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić i wybić ciastka z foremek. Farsz podgrzać i na- -łożyć na wierzch babeczek i podawać na ciepło.

Tagi:

tarta fasolka