Sposób przygotowania:
Drożdżowe babeczki ostro nadziane
Drożdże razem z cukrem utrzeć do momentu aż będą płynne. Potem wlać mleko, olej, dodać sól i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i wyrobić ciasto, po czym oprószyć je mąką, zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie. Parówki pokroić w plasterki, pomidorki na połówki, serek topiony w kostkę ( aby się dobrze kroił włożyć na kilka minut do zamrażarki ) a kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać koperek i przyprawy do smaku ( nadzienie powinno być ostre ) i wymieszać składniki. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, wałkować na nie za gruby placek i wycinać kółka ( u mnie wyszło 20 ) Foremki do babeczek wysmarować olejem, na każde wgłębienie położyć krążki ciasta, na środek porcję farszu i dociskając delikatnie ciasto z farszem wcisnąć we wgłębienie. Zostawić tak przygotowane babeczki do lekkiego podrośnięcia. Gotowe babeczki piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 -180 stopni . Po upieczeniu przestudzić na kratce. Babeczki spożywać jeszcze ciepłe np. z czerwonym barszczem, ale dobrze też smakują zimne.
zbysiowa
monikaT83
zewa
monikaT83