Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Babeczki z jagodami i krówkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Latem nie może zabraknąć u mnie takich babeczek z jagodami, są po prostu przepyszne, spróbujecie?

Babeczki z jagodami i krówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z jagodami i krówkami

 

  • jagody 1 szklanka,
  • 8 krówek,
  • mąka 2 niepełne szklanki,
  • cukier 2/3 szklanki,
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki,
  • cukier waniliowy 3 łyżeczki,
  • soda 1/2 łyżeczki,
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
  • szczypta soli,
  • maślanka 1 szklanka,
  • masło 100g,
  • 1 jajko

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z jagodami i krówkami
Jagody płuczemy i osączamy na sitku. Krówki kroimy na mniejsze kawałki. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Do miski wsypujemy obie mąki, szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę, oba cukry i mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jajko, roztrzepujemy je, a następnie dodajemy masło i maślankę, dokładnie mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy chwilkę, aż do zawilgotnienia składników, mają pozostać grudki. Następnie dodajemy jagody i krówki i mieszamy. Ciasto przekładamy do 12 papilotek. Masę nakładamy do pełna foremek. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut tzn. do momentu aż babeczki się zarumienią. Życzę smacznego ;)
Babeczki z jagodami i krówkami
Do miski wsypujemy obie mąki, szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę, oba cukry i mieszamy.
Babeczki z jagodami i krówkami
Do drugiej miski wbijamy jajko, roztrzepujemy je, a następnie dodajemy masło i maślankę, dokładnie mieszamy.
Babeczki z jagodami i krówkami
Następnie dodajemy jagody i krówki i mieszamy.
Babeczki z jagodami i krówkami
Masę nakładamy do pełna foremek. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut

Tagi:

jajko jajka