Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Babeczki z kawowym kremem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Takim kremem można przekładać torty, ciasteczka i ciasta.

Babeczki z kawowym kremem.

Składniki:

Babeczki z kawowym kremem.

 

  • mąka pszenna 2 szkl
  • margaryna 20 dag
  • cukier puder 15 dag
  • jajko 1 szt
  • żółtka 3 szt
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • budyń śmietankowy 1 łyżka
  • mocny napar z kawy 1/4 szkl
  • masło 5 dag
  • kakao 1 łyżeczka
  • czekolada 1/2 tabliczki

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z kawowym kremem.
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i posiekać nożem, wbić jajko, wlać 1 żółtko, wsypać 10 dag cukru pudru i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na 1/2 godziny. Następnie rozwałkować, wykleić foremki i upiec na złoty kolor w temp 180 stopni. Pozostałe żółtka wymieszać w rondelku z budyniem, postawić garnek na małym ogniu, wlać napar z kawy, ciągle mieszając. Mieszać aż masa zgęstnieje, ostudzić. Masło utrzeć z pozostałym cukrem pudrem i kakao. Do masy stopniowo dodawać po 1 łyżeczce kremu kawowego, ciągle ucierając. odłożyć do lodówki, aby stężał. Nakładać do upieczonych babeczek, posypać tartą czekoladą.