jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Babeczki z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kruche babeczki wypełnione aromatycznym, pysznym kremem

Babeczki z kremem

Składniki:

Babeczki z kremem

 

  • CIASTO
  • 25 dag margaryny
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • trochę mleka do rozpuszczenia żółtek

 

  • KREM
  • 1 litr mleka pełnotłustego
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3 żółtka
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 olejek migdałowy
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki masła

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z kremem
Składniki na ciasto zagnieść, rozwałkować na grubość około 1/2 cm, a następnie szklanką wykrawać krążki i wypełniać nimi wysmarowane tłuszczem foremki babkowe.
Piec do zrumienienia w temperaturze 200 C.
Babeczki pozostawić do ostygnięcia.
Zrobić krem.
Z 1 litra mleka pozostawić 250 ml, a resztę zagotować.
Składniki na krem (oprócz 2 łyżek masła) rozmieszać w pozostałej ilości mleka i wlać na to, które się zagotuje i dobrze wymieszać. Nie zdejmując z ognia, dodać 2 łyżki masła i mieszać aż masło się rozpuści.
Powstałą masę pozostawić do ostygnięcia, a później napełniać nią babeczki.
Można udekorować orzechami, rodzynkami lub dowolnymi świeżymi owocami, wedle uznania.

Tagi:

ciasto