gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Babeczki z kremem śmietankowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowane babeczki polecam do popołudniowej kawki. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne.

Babeczki z kremem śmietankowym

Składniki:

Babeczki z kremem śmietankowym

 

  • 100 gram mąki pszennej
  • 100 gram mąki krupczatki
  • 150 gram cukru
  • 4 łyżki kakao rozpuszczalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • 150 ml napoju gazowanego typu cola
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie kremu śmietankowego
  • 220 ml mleka (w zależności od kremu, ile pisze)
  • maczek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babeczki z kremem śmietankowym

ETAP 1:

Babeczki z kremem śmietankowym
Gotowe babeczki po upieczeniu studzimy.

Składniki suche tj. obie mąki, cukier, kakao i proszek do pieczenia mieszamy w misce.

W osobnym naczyniu mieszamy składniki mokre tj. cola, oliwa i jajka.

Składniki mokre wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek w blaszce na muffiny.

Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Następnie wyciągamy z papilotek w których się piekły i przekładamy je do nowych.

ETAP 2:

Babeczki z kremem śmietankowym
Krem przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

Mleko wlewamy do miski i wsypujemy krem w proszku. Miksujemy do uzyskania gęstej konsystencji.

ETAP 3:

Babeczki z kremem śmietankowym
Kremem dekorujemy babeczki i posypujemy posypką.

Krem nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy dekoracyjnie na babeczki. Wierzch posypujemy kolorowym maczkiem.