Sposób przygotowania:
Szarlotka na kruchym cieście
Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Przesiać do miski, dodać zimne pokrojone masło lub margarynę, posiekać nożem.
Zrobić w mące dołeczek, dodać żółtka i pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto.
Podzielić ciasto na dwie nierówne części, mniejszą i większą.
Przełożyć ciasto do foliowych torebek, włożyć na 25 minut do lodówki.
W tym czasie przygotować jabłka.
Obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Pokrojone jabłka posypać cukrem i cynamonem, dokładnie wymieszać.
Blachę o wymiarach ( 25x36) wysmarować tłuszczem, wyłożyć większą część ciasta, przykryć pokrojonymi jabłkami.
Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop.
Piec przez około 55 minut.
Ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Przesiać do miski, dodać zimne pokrojone masło lub margarynę, posiekać nożem.
Zrobić w mące dołeczek, dodać żółtka i pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto.
Podzielić ciasto na dwie nierówne części, mniejszą i większą.
Przełożyć ciasto do foliowych torebek, włożyć na 25 minut do lodówki.
W tym czasie przygotować jabłka.
Obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Pokrojone jabłka posypać cukrem i cynamonem, dokładnie wymieszać.
Blachę o wymiarach ( 25x36) wysmarować tłuszczem, wyłożyć większą część ciasta, przykryć pokrojonymi jabłkami.
Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop.
Piec przez około 55 minut.
Ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.