Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1387]

Szarlotka na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosta w wykonaniu i do tego bardzo smaczna, po prostu rozpływa się w ustach. Szarlotkę robi się szybko i myślę, że prawie każdemu uda się ją przygotować.

Szarlotka na kruchym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka na kruchym cieście

Ciasto:

  • Ciasto:
  • żółtka jaj - 4 szt
  • mąka - 3 szkl
  • śmietana kwaśna - 1 łyżka
  • cukier waniliowy - 1 opak
  • cukier - 0,5 szkl
  • margaryna lub masło - 250 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Dodatkowo :

  • jabłka ( szara reneta ) - 1,80 kg
  • cukier - 3 łyżki
  • cynamon - 1 łyżka
  • tłuszcz do formy
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Szarlotka na kruchym cieście
Ciasto:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Przesiać do miski, dodać zimne pokrojone masło lub margarynę, posiekać nożem.

Zrobić w mące dołeczek, dodać żółtka i pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto.

Podzielić ciasto na dwie nierówne części, mniejszą i większą.

Przełożyć ciasto do foliowych torebek, włożyć na 25 minut do lodówki.

W tym czasie przygotować jabłka.

Obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.

Pokrojone jabłka posypać cukrem i cynamonem, dokładnie wymieszać.

Blachę o wymiarach ( 25x36) wysmarować tłuszczem, wyłożyć większą część ciasta, przykryć pokrojonymi jabłkami.

Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop.

Piec przez około 55 minut.

Ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.
Szarlotka na kruchym cieście
Do miski zostały dodane wszystkie składniki
Szarlotka na kruchym cieście
Z podanych składników zagnieciono kruche ciasto
Szarlotka na kruchym cieście
Jabłka zostały obrane i pokrojone w kostkę oraz wymieszane z cukrem i cynamonem
Szarlotka na kruchym cieście
Na spód ciasta wyłożono jabłka i na jabłka starto resztę ciasta i upieczono w piekarniku