Sposób przygotowania:
Tortowe ciasto z wkładką serowąWykonanie sernika:
Masło lub margarynę ucieramy w misce z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, całość bardzo dokładnie ucieramy.
Tak wykonaną masę serową wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy.
Zimny należy przełożyć na kilka godzin do lodówki, będzie nam wtedy łatwiej przełożyć na ciasto.
Biszkopty:
Biszkopty: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.
Na koniec wsypujemy mąkę tortową, orzechy i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Biszkopty pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.
Upieczone dokładnie studzimy.
Krem:
Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy do niego budynie, całość gotujemy do zgęstnienia budyniu cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzimy.
W między czasie masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.
Przekładanie:
Jeden biszkopt smarujemy połową kremu budyniowego, następnie na krem kładziemy blat sernikowy i rozsmarowujemy pozostały krem, kładziemy drugi biszkopt, lekko dociskamy.
Polewa:
Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.
Podanie:
Tak wykonane ciasto przekładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)
biedroneczki
Babeczka35
Jest bardzo pyszne i bardzo polecam :)
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Polecam upiec. Pracochłonne, ale pyszne :)