SUPERPRZEPIS

Tortowe ciasto z wkładką serową

  • 6
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Tortowe ciasto z wkładką serową

To ciasto jest pyszne. Trochę pracochłonne, ale warto je przygotować. Szybko znika kawałek po kawałeczku. Polecam na różne okoliczności, urodziny czy święta.

Składniki:

Tortowe ciasto z wkładką serową

Sernik:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

Biszkopty:

  • 10 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
  • 4 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 2 pełne szklanki mleka
  • pół szklanki cukru pudru

Polewa:

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody

Sposób przygotowania:

Tortowe ciasto z wkładką serową

Wykonanie sernika:

Tortowe ciasto z wkładką serową
Z podanych składników wykonujemy blat serowy i dokładnie studzimy.

Masło lub margarynę ucieramy w misce z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, całość bardzo dokładnie ucieramy.

Tak wykonaną masę serową wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy.

Zimny należy przełożyć na kilka godzin do lodówki, będzie nam wtedy łatwiej przełożyć na ciasto.

Biszkopty:

Tortowe ciasto z wkładką serową
Nastepnie z podanych składników wykonujemy dwa biszkopty orzechowe.

Biszkopty: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.

Na koniec wsypujemy mąkę tortową, orzechy i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Biszkopty pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.

Upieczone dokładnie studzimy.

Krem:

Tortowe ciasto z wkładką serową
Następnie z podanych składników robimy krem budyniowy.

Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy do niego budynie, całość gotujemy do zgęstnienia budyniu cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzimy.

W między czasie masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.

Przekładanie:

Tortowe ciasto z wkładką serową
Nastepnie składamy ciasto smarując blaty i sernik kremem.

Jeden biszkopt smarujemy połową kremu budyniowego, następnie na krem kładziemy blat sernikowy i rozsmarowujemy pozostały krem, kładziemy drugi biszkopt, lekko dociskamy.

Polewa:

Tortowe ciasto z wkładką serową
Następnie z podanych składników wykonujemy polewę, którą rozsmarowujemy na cieście.

Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.

Podanie:

Tortowe ciasto z wkładką serową
Następnie gotowe ciasto kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego życzę.

Tak wykonane ciasto przekładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.


Tagi:

ciasto deser