Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Babeczki z marmoladą różaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Babeczki nadziewane marmoladą z dodatkiem konfitury z płatków róży, posypane posiekanymi migdałami to smaki mojego dzieciństwa.

Babeczki z marmoladą różaną

Składniki:

Babeczki z marmoladą różaną

 

  • Ciasto
  • 20 dag mąki tortowej
  • 4 dag masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 2,5 dag drożdży suszonych
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Pozostałe składniki
  • posiekane migdały
  • 0,5 czekolady gorzkiej
  • 0,5 szklanki marmolady
  • 1 łyżka konfitury z płatków róży
  • 12 papilotek

Sposób przygotowania:

Babeczki z marmoladą różaną

ETAP 1:

Babeczki z marmoladą różaną
Do mleka dodać jajka i rozpuszczone masło.

Masło rozpuścić, połączyć z mlekiem, dodać jajko, cukier, cukier z wanilią i żółtko.

ETAP 2:

Babeczki z marmoladą różaną
Do miski z mlekiem dodać pozostałe składniki.

Następnie wsypać przesianą mąkę, suszone drożdże i sól.

ETAP 3:

Babeczki z marmoladą różaną
Przygotowane ciasto odłożyć w ciepłe miejsce.

Miksować przez 3-4 minuty za pomocą haka. Z początku na niskich a następnie na najwyższych obrotach. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 30-40 minut.

ETAP 4:

Babeczki z marmoladą różaną
Do papilotek włozyć ciasto i marmoladę z różą.

Marmoladę wymieszać z konfiturą z płatków róży.
Do formy muffinowej włożyć 12 papilotek, wyłożyć połowę wyrośniętego ciasta i ułożyć porcję marmolady.

ETAP 5:

Babeczki z marmoladą różaną

Na marmoladę wyłożyć resztę ciasta i posypać posiekanymi migdałami.

ETAP 6:

Babeczki z marmoladą różaną

Tak przygotowane babeczki wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut.

ETAP 7:

Babeczki z marmoladą różaną

Upieczone babeczki ostudzić i ozdobić rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.