Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Babeczki z masą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne babeczki z masą czekoladowo - budyniową

Babeczki z masą

Składniki:

Babeczki z masą

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 5 łyżki mleka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka kakao
  • pół kostki margaryny
  • cukier waniliowy
  • MASA:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń czekoladowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół kostki margaryny
  • DODATKOWO :
  • 100 g białej czekolady

Sposób przygotowania:

Babeczki z masą
Dwie szklanki mąki wsypujemy do miski, dodajemy dwie łyżeczki proszku do pieczenia, wsypujemy cukier, cukier waniliowy, kakao i dodajemy margarynę. Siekamy składniki w misce. Następnie dodajemy mleko, olej wbijamy żółtko i ponownie siekamy składniki. Po czym zaczynamy zagniatać ciasto. Schładzamy w lodówce przez 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Po schłodzeniu ciastem wypełniamy foremki na babeczki. I pieczemy ok 10-15 minut. MASA: W połowie szklanki mleka rozrabiamy budyń - dokładnie by nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy wraz z cukrem oraz margaryną. Do gotującego się mleko wlewamy zaczyn budyniowy i dokładnie, energicznie mieszamy. Jeżeli powstaną nam grudki musimy dać je po prostu przez sitko dzięki czemu pozbędziemy się ich. Upieczone i wystudzone babeczki napełniamy masą budyniowo- czekoladową. Białą czekoladę kroimy w kostkę. I posypujemy na ostygniętą masę. Wkładamy na kilka godzin do lodówki Smacznego!

Tagi:

czekolada