Sposób przygotowania:
Ciasto "jubilat" bez pieczenia
1. Przygotować masę budyniową: 0,5 l mleka zagotować z cukrem i masłem. W pozostałym wymieszać dokładnie budynie, tak aby nie było grudek. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, powoli, ciągle mieszając trzepaczką dodawać rozpuszczony budyń. Gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty cały czas mieszając. Wystudzić masę.
2. Przygotować warstwę III: Mascarpone zmiksować z cukrem, cukrem z wanilią i kandyzowaną pomarańczą.
3. Przygotować warstwę IV: Śmietanę lekko ubić. Dodać mietan-fix wymieszany z cukrem z prawdziwą wanilią i ubić już na sztywno.
4. Blaszkę o średnicy 24x36 cm wyłożyć krakersami. Posmarować masą kajmakową. Ułożyć kolejną warstwę krakersów, posmarować je dżemem porzeczkowym, a następnie masą budyniową. Przykryć krakersami, posmarować masą z mascarpone a następnie dżemem. Znów przykryć krakersami, na nich rozprowadzić bitą śmietanę. Zakryć krakersami.
5. Przygotować polewę: masło roztopić na bardzo wolnym ogniu. Wrzucić połamaną czekoladę, zdjąć z ognia i mieszać aż powstanie klarowna polewa. Ciepłą polewę rozprowadzić po cieście. Ciasto włożyć na noc do lodówki.
Smacznego!
2. Przygotować warstwę III: Mascarpone zmiksować z cukrem, cukrem z wanilią i kandyzowaną pomarańczą.
3. Przygotować warstwę IV: Śmietanę lekko ubić. Dodać mietan-fix wymieszany z cukrem z prawdziwą wanilią i ubić już na sztywno.
4. Blaszkę o średnicy 24x36 cm wyłożyć krakersami. Posmarować masą kajmakową. Ułożyć kolejną warstwę krakersów, posmarować je dżemem porzeczkowym, a następnie masą budyniową. Przykryć krakersami, posmarować masą z mascarpone a następnie dżemem. Znów przykryć krakersami, na nich rozprowadzić bitą śmietanę. Zakryć krakersami.
5. Przygotować polewę: masło roztopić na bardzo wolnym ogniu. Wrzucić połamaną czekoladę, zdjąć z ognia i mieszać aż powstanie klarowna polewa. Ciepłą polewę rozprowadzić po cieście. Ciasto włożyć na noc do lodówki.
Smacznego!