nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Kruche babeczki z bitą śmietaną i z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kruche babeczki, które naprawdę sprawnie się przygotowuje, są pysznie nadziane domowej produkcji dżemem truskawkowym oraz bitą śmietaną, przyjemnie się prezentują.

Kruche babeczki z bitą śmietaną i z dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche babeczki z bitą śmietaną i z dżemem

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 2 łyżki wody
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku
  • 400ml mleka 3,2% tłuszczu
  • dżem truskawkowy
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z bitą śmietaną i z dżemem
Z mąki, cukru, miękkiego masła, żółtek, wody oraz 1 czubatej łyżki jogurtu greckiego zagnieść jednolite ciasto na babeczki. Gotowym, zagniecionym ciastem wylepiać metalowe foremki do pieczenia kruchych babeczek. Wylepione ciastem foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez około 15 - 20 minut do momentu, gdy babeczki staną się złociste. Upieczone babeczki odstawić do przestygnięcia, a następnie wyjąć je z metalowych foremek (babeczki bardzo sprawnie wydostawały się z foremek). Oba opakowania bitej śmietany w proszku zmiksować z zimnym mlekiem do momentu powstania bitej śmietanki. Do kruchych spodów babeczek nakładać trochę dżemu truskawkowego, a na niego nakładać trochę bitej śmietany. Bitą śmietanę, babeczki z wierzchu posypywać kolorową posypką - ja w tym przypadku użyłam niebieskich, jadalnych i słodkich perełek. Babeczki przechowywać w lodówce.
Kruche babeczki z bitą śmietaną i z dżemem
Metalowe foremki wylepione surwym jeszcze ciastem przed wstawieniem do piekarnika.
Kruche babeczki z bitą śmietaną i z dżemem
Upieczone, ostygnięte spody kruchychc babeczek wyjęte z metalowych foremek.
Kruche babeczki z bitą śmietaną i z dżemem
Kruche babeczki z nałożonym na spód dżemem truskawkowym.
Kruche babeczki z bitą śmietaną i z dżemem
Bita śmietana nałożona na babeczki posmarowane dżemem.