gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Babeczki z mięsem indyczym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczne, wytrawne babeczki z mięsem indyczym i warzywami. Podajemy z dowolnymi sosami bądź sałatkami.

Babeczki z mięsem indyczym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babeczki z mięsem indyczym

Mięso

  • 0,5 kg mięsa mielonego indyczego,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 duża cebula,
  • sól i pierz do smaku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta chilli,
  • 1 łyżka oregano,

Ciasto

  • 1 szklanki mąki,
  • 8 g drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • 180 ml wody,

Dodatkowo

  • 100 g sera żółtego,

Sposób przygotowania:

Babeczki z mięsem indyczym
Mięso:

Mięso smażymy na rozgrzanym oleju z pokrojoną w kostkę cebulą i marchewką startą na tarce o dużych oczkach. Podlewamy wodą i dusimy do wyparowania wody. Przyprawiamy.

Ciasto:

Do letniej wody dodajemy drożdże, szczyptę cukru i odstawiamy na 10 minut. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Wlewamy drożdże i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na chwilkę i wlewamy olej. Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm, wykrawamy kubkiem kółka i wkładamy na foremki muffinkowe. Na środek ciasta wykładamy po 1-2 łyżki mięsa. Pieczemy ok 30 minut w rozgrzanym piekarniku (200 stopni). Po tym czasie posypujemy serem i pieczemy jeszcze 5 minut aż ser się rozpuści.

Podajemy z dowolnymi sosami bądź sałatkami. Smacznego ;)
Babeczki z mięsem indyczym
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do mięsa,
Babeczki z mięsem indyczym
Marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do mięsa.
Babeczki z mięsem indyczym
Wszystko dusimy do miękkości i przyprawiamy.