aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Babeczki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierwsze wytrawne babeczki. Pierwsze koty za płoty:-) Wyszły przepyszne.

Babeczki z pieczarkami

Składniki:

Babeczki z pieczarkami

 

  • ciasto:
  • 125 g masła
  • 125 g serka Philadelphia
  • 250 g mąki
  • pół łyżeczki soli

 

  • Farsz:
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki sosu pieczarkowego
  • 10 dag szynki wędzonej dobrej jakości

Sposób przygotowania:

Babeczki z pieczarkami
Masło ucieramy z serkiem mikserem, dosypujemy mąkę i s,ól, ucieramy, formujemy kulę, owijamy folią i wkłądamy na godzinę do lodówki. Wałkujemy na grubość 0,5 cm i wylepiamy ciastem foremki do babeczek. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st. c., do uzyskania złotego koloru. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy aż cały płyn odparuje, dodajemy sos pieczarkowy, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na oddzielnej patelni smażymy wędzoną szynkę pokrojoną w kostę, dodajemy do masy pieczarkowej. Masą napełniamy babeczki, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku. Podajemy z czerwonym barszczem.