marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Wytrawne babeczki z łososiem i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Babeczki kruche są podawane najczęściej na deser z owocami, budyniem lub bitą śmietaną. Są także serwowane jako słone lub pikantne przekąski jak ta powyżej.

Wytrawne babeczki z łososiem i cukinią

Składniki:

Wytrawne babeczki z łososiem i cukinią

 

  • 300 g.mąki pszennej luksusowej,
  • 180 g. miękkiego masła lub margaryny,
  • 3-4 żółtka,
  • pudełko kwaśnej śmietany,
  • szczypta sproszkowanej gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka soli jodowanej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do foremek.
  • Nadzienie:
  • 2 opakowania łososia kanapkowego lub tatara z łososia,
  • 1 średnia cukinia,
  • 1-2 łyżki oleju do obsmażenia tatara,
  • garstka kulek pieprzu zielonego.

Sposób przygotowania:

Wytrawne babeczki z łososiem i cukinią
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać z niecałą kostką tłuszczu długim i ostrym nożem. Zsunąć na stosik, zrobić dołek, wbić żółtka oddzielone od bi- -ałek, dodać śmietanę z pudełka, sproszkowaną gałkę muszkatołową, sól. Wyrabiać i zagnieść składniki w kulę. Zapakować i schłodzić w lodówce z 30 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st. C, a foremki natłuścić lekko resztką margaryny. Ciasto wyjąć, rozwałkować i rwać na średnie kawałki, wylepiając nimi foremki, szczególnie na brzegach. Ustawić na blasze foremki i wstawić do piekarnika na 15 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić. Łososia kanapkowego wypakować i podzielić na paseczki zarówno jak i opłukaną cukinię. Paski z cukinii ciąć na wzdłuż obieraczką do jarzyn. Układać dwa zwinięte razem paski łososia i cukini na babeczce i pozostałych. Jeśli mamy tatar z łososia, to należy go obsmażyć na patelence z rozgrzanym olejem i odsączyć po wyjęciu, by ciastka nie przesiąkły olejem. Posypać każdą babeczkę z nadzieniem kulkami świeżego zielonego pieprzu. Podawać.

Tagi:

cukinia tatar