SUPERPRZEPIS

Babeczki z truskawkowym musem

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Babeczki z truskawkowym musem Więcej zdjęć (2)

Kruche ciasto, orzeźwiająca masa owocowa i delikatny krem- to wszystko sprawia, że deser smakuje pysznie!

Składniki:

Babeczki z truskawkowym musem

CIASTO:

  • 220 g mąki,
  • 1 żółtko,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 12 dag masła,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • Ewentualnie 1 łyżka wody

 

  • Dodatkowo:
  • tłuszcz do posmarowania foremek (u mnie rozpuszczona margaryna)

MUS TRUSKAWKOWY

  • 1 kg truskawek,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • cukier do smaku (niekoniecznie),

WYKOŃCZENIE:

  • 150 gram serka mascarpone,
  • 150 ml śmietanki 36%,
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru,
  • kakao do posypania,
  • świeże owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babeczki z truskawkowym musem

ETAP 1

Babeczki z truskawkowym musem
Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem.

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy je energicznie. Ewentualnie dokładamy wodę. Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem.

ETAP 2

Babeczki z truskawkowym musem
Z ciasta wycinamy koła i wykładamy nimi środki foremek (dno i boki).

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy koła i wykładamy nimi środki foremek (dno i boki).

ETAP 3

Babeczki z truskawkowym musem
Gotowe babeczki wyjmujemy z foremek i studzimy.

Kruche spody pod babeczki pieczemy około 20 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy z foremek i studzimy. Między czasie przygotowujemy mus truskawkowy.

ETAP 4

Babeczki z truskawkowym musem
Gdy owoce się zagotują dodajemy galaretki.

MUS: Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Tak przygotowane miksujemy. Uzyskamy mus (u mnie litr) owocowy przelewamy do garnka i podgrzewamy. Gdy owoce się zagotują dodajemy galaretki. Całość dokładnie mieszamy by galaretki się rozpuściły. Ewentualnie słodzimy do smaku. Masę zdejmujemy i studzimy. Tężejącym musem napełniamy upieczone babeczki. Odkładamy je do chłodu by zastygły.

ETAP 5

Babeczki z truskawkowym musem
krem przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy

WYKOŃCZENIE:Schłodzoną śmietankę i serek łączymy ze sobą i ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier do smaku. Krem przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy nim zastygnięte babeczki. Ponownie schładzamy je około 30 minut. Przed podaniem oprószamy kakao i dekorujemy połówkami truskawek. Podajemy.