Sposób przygotowania:
Babeczki z truskawkowym musemETAP 1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy je energicznie. Ewentualnie dokładamy wodę. Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem.
ETAP 2
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy koła i wykładamy nimi środki foremek (dno i boki).
ETAP 3
Kruche spody pod babeczki pieczemy około 20 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy z foremek i studzimy. Między czasie przygotowujemy mus truskawkowy.
ETAP 4
MUS: Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Tak przygotowane miksujemy. Uzyskamy mus (u mnie litr) owocowy przelewamy do garnka i podgrzewamy. Gdy owoce się zagotują dodajemy galaretki. Całość dokładnie mieszamy by galaretki się rozpuściły. Ewentualnie słodzimy do smaku. Masę zdejmujemy i studzimy. Tężejącym musem napełniamy upieczone babeczki. Odkładamy je do chłodu by zastygły.
ETAP 5
WYKOŃCZENIE:Schłodzoną śmietankę i serek łączymy ze sobą i ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier do smaku. Krem przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy nim zastygnięte babeczki. Ponownie schładzamy je około 30 minut. Przed podaniem oprószamy kakao i dekorujemy połówkami truskawek. Podajemy.