Zgredzio

Zgredzio

Kucharz
[Przepisów: 3]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Galaretka z kwaśnego mleka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Galaretka z kwaśnego mleka z musem truskawkowym to pyszny, lekki deser rodem z Kaszub. Najsmaczniejsza wychodzi z domowego zsiadłego mleka, ale można je z powodzeniem zastąpić kefirem lub jogurtem.

Galaretka z kwaśnego mleka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Galaretka z kwaśnego mleka

 

  • 0,5 l zsiadłego mleka
  • 6 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1,5 łyżki żelatyny + 6 łyżek wody
  • 30 dag mrożonych truskawek Hortex
  • 4 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z kwaśnego mleka
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Mleko zsiadłe rozmieszać trzepaczką, następnie dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę, dokładnie rozmieszać. Galaretkę wlać do kieliszków, kokilek lub foremek na babeczki. Pozostawić do stężenia. Mrożone truskawki zasypać cukrem i gotować na małym ogniu aż cukier się rozpuści, następnie zmiksować na gładką masę. Gdy galaretka zastygnie podawać z musem z truskawek.
Galaretka z kwaśnego mleka