Agnieszka 72

Agnieszka 72

Starszy Kucharz
[Przepisów: 33]

Babeczki z suszoną śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gdy wieczorem się nudzimy a w domu wszystko porobione, warto przygotować takie oto babeczki, są bardzo proste w przygotowaniu i gotowe po upieczeniu do zjedzenia. Babeczki są bardzo pulchne i nie są suche.

Babeczki z suszoną śliwką

Składniki:

Babeczki z suszoną śliwką

śliwka suszona

  • 4 jajka rozmiar M,
  • 1 szklanka cukru ( szklanka pojemność 210 ml ),
  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego,
  • 0,5 szklanki mleka 3,2 %,
  • 3/4 szklanki oleju.

 

  • dodatkowo :
  • 200 g suszonych śliwek ( nie koniecznie )

Sposób przygotowania:

Babeczki z suszoną śliwką

babeczki

Babeczki z suszoną śliwką.

Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i na najwyższych obrotach miksera zmiksować na pulchną masę. Gdy masa jajeczna jest już dokładnie zmiksowana dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, aromat dowolny ( ja dałam pomarańczowy i bardzo ładnie pachniały podczas pieczenia się babeczek ), wlać mleko oraz olej i całość zmiksować do połączenia się masy jajecznej z dodanymi składnikami. Można dodać suszone śliwki lub kto na co ma ochotę.

babeczki

Babeczki z suszoną śliwką.

Jak już mamy przygotowane ciasto na babeczki, wtedy przygotować papierowe foremki na babeczki, ułożyć je w formie do babeczek następnie nalewać po półtorej do dwóch łyżek ciasta tak aby było około centymetra odstępu między ciastem a foremką papierową. Przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 15 - 17 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka i ładnego zarumienienia.

babeczki

Upieczone babeczki pozostawić do ostudzenia i wyciągnięcia z papierowych foremek. Babeczki podczas gdy stygną opadają lekko ale proszę się tym nie zrażać ponieważ to dlatego że są dodane śliwki a one niestety są ciężkie ale nie ma zakalca i nie są surowe. Ostudzone babeczki można posypać cukrem pudrem, polukrować lub zrobić na nie dowolny krem.

babeczki

Babeczki z suszoną śliwką.

Babeczki choć opadnięte smakują bardzo dobrze, można nie dodawać śliwek wtedy nie opadną. Po za tym smakują wyśmienicie są wilgotne a za sprawą dodanego aromatu pomarańczowego zapach w całym domu. Babeczki nadają się na dowolne przyjęcia dla dzieci.