Sposób przygotowania:
Babeczki z chia
Na początek kisiel . Nasiona chia dokładnie mieszamy z wodą i odstawiamy na ok. 1/2 godziny.
Drożdże mieszamy z 20 g cukru, jak będą już płynne dolewamy odrobinę ciepłego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy dodajemy wyrośnięty rozczyn, kurkumę, resztę letniego mleka, cukier i ok.2/3 kisielu z chia , delikatnie łączymy składniki. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiamy.
Ciasto, jest dość kleiste ale takie powinno być, wyrobione odstawiamy do wyrośnięcia.
Śliwki zalewamy gorącą wodą potem odcedzamy na sitku.
Wyrośnięte ciasto przerywamy na pół. Z każdej połówki formujemy koło i dzielimy na osiem części, każdą lekko spłaszczamy nadziewamy śliwką i zlepiamy, możemy delikatnie podsypywać mąką.
Bułeczki wkładamy do formy na muffiny wysmarowanej margaryną. Zostawiamy do wyrośnięcia,możemy nożyczkami ponacinać wzorki. Wierzch pokrywamy pozostałym kisielem z chia.
Pieczemy w 170-180 C ok.20-25 minut.
Drożdże mieszamy z 20 g cukru, jak będą już płynne dolewamy odrobinę ciepłego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy dodajemy wyrośnięty rozczyn, kurkumę, resztę letniego mleka, cukier i ok.2/3 kisielu z chia , delikatnie łączymy składniki. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiamy.
Ciasto, jest dość kleiste ale takie powinno być, wyrobione odstawiamy do wyrośnięcia.
Śliwki zalewamy gorącą wodą potem odcedzamy na sitku.
Wyrośnięte ciasto przerywamy na pół. Z każdej połówki formujemy koło i dzielimy na osiem części, każdą lekko spłaszczamy nadziewamy śliwką i zlepiamy, możemy delikatnie podsypywać mąką.
Bułeczki wkładamy do formy na muffiny wysmarowanej margaryną. Zostawiamy do wyrośnięcia,możemy nożyczkami ponacinać wzorki. Wierzch pokrywamy pozostałym kisielem z chia.
Pieczemy w 170-180 C ok.20-25 minut.