Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1387]

Babeczki z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Babeczki to jedno z moich ulubionych deserów. Te babeczki były tak smaczne, że rozeszły się jak świeże bułeczki.

Babeczki z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z truskawkami

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła lub margaryny
  • 10 dkg cukru pudru
  • 2 żółtka

KREM

  • 350 ml śmietany 36%
  • cukier puder - 3 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 łyżeczka

dodatkowo

  • truskawki
  • listki melisy
  • dekoracja czerwono- zielona z czekolady

Sposób przygotowania:

Babeczki z truskawkami
Przesiać mąkę do miski, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem. Następnie dodać cukier, żółtko i śmietanę, zagnieść szybko ciasto. Włożyć ciasto do foliowej torebki, odłożyć do schłodzenia na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto, foremką na babeczki wykrawać , wylepić natłuszczone foremki babeczek. Po nakłuwać widelcem dno babeczek. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop. przez ok.15 minut.

KREM: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno. Napełniać babeczki śmietaną, udekorować pokrojonymi na cząstki truskawkami, listkami melisy i czekoladowymi znaczkami. 
Babeczki z truskawkami
Z przygotowanych składników zagnieciono kruche ciasto
Babeczki z truskawkami
Przygotowanym ciastem wyłożono wysmarowane tłuszczem foremki babeczek
Babeczki z truskawkami
Upieczone babeczki kruche na złoty kolor
Babeczki z truskawkami
Babeczki upieczone zostały wypełnione śmietaną kremówką

Tagi:

czekolada