MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Babeczki z truskawkami i mascarpone

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dla dziadków - dodatek do ajerkoniaku :) kruche babeczki, z budyniem kokosowym, serkiem mascarpone, truskawkami i bitą śmietaną

Babeczki z truskawkami i mascarpone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z truskawkami i mascarpone

 

  • KRUCHE CIASTO:
  • ok 500g mąki + do podsypania
  • 2 jajka
  • 2/3 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki cukru

 

  • BUDYŃ KOKOSOWY:
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 2,5 łyżki kakao
  • 1/3 margaryny
  • 450ml mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wiórek kokosowych

 

  • MASA MASCARPONE 1:
  • 250g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 0,2 kg truskawek

 

  • MASA MASCARPONE 2:
  • 250g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 0,2 kg truskawek

 

 

  • DEKORACJA:
  • 0,1kg truskawek
  • posypka czekoladowa

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z truskawkami i mascarpone
KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, margarynę kroimy w kawałki, jajka, proszek i cukry dodajemy do reszty składników - zagniatamy ciasto. Foremki do babeczek natłuszczamy - ja użyłam odrobiny oleju. Ciasto wałkujemy na średniej grubości, szklanką wycinamy koła, wkładamy w "otwory" na blasze. Palcami dociskamy dookoła i przygniatamy dno. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180stopni. (U mnie 2x 12 babeczek w formie do mufinek i 2x 6 babeczek w foremkach metalowych).



BUDYŃ KOKOSOWY: Margarynę roztapiamy na ogniu, dodajemy wiórka, kakao i cukier - mieszamy do rozpuszczenia. Budyń przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu, ale z użyciem 450ml mleka! Gotowy dodajemy do roztopionej margaryny, mieszamy, i odstawiamy do ostygnięcia. MASA



MASCARPONE 1: Żółtka z pudrem ucieramy nad "ogniem" na gładką, gęstą masę. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Truskawki kroimy w średniej wielkości kawałki. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, podgrzewamy chwilę w mikrofalówce do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy do masy razem z truskawkami - mieszamy.



MASA MASCARPONE 2: Serek miksujemy z pudrem, truskawki kroimy w średniej wielkości kawałki. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, podgrzewamy chwilę w mikrofalówce do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy do masy razem z truskawkami - mieszamy. Obie masy serowe wkładamy do lodówki na około pół godziny.



BITA ŚMIETANA: Śmietankę miksujemy na wysokich obrotach na bardzo gęstą. Dodajemy puder i znów miksujemy.



WYKONANIE: Na gotowe kruche babeczki nakładamy po czubatej łyżeczce masy budyniowej. Następnie na połowę - masę z mascarpone, a na drugą - masę z mascarpone i żółtkami. Bitą śmietanę wyciskamy rękawem cukierniczym - dookoła (w środku ma zostać trochę miejsca).

Truskawki kroimy na średniej wielkości kawałki i układamy je na śmietanowej górze. Wszystko posypujemy czekoladą. Babeczki wkładamy do lodówki.



Moje uwagi: bardziej smakowała mi masa mascarpone z żółtkami - dlatego fanom tej właśnie masy, proponuję tylko wersję z tym kremem - z podwójnej porcji!
Babeczki z truskawkami i mascarpone
serkiem mascarpone i truskawkami
Babeczki z truskawkami i mascarpone
Z ciasta wykrawamy kółka jak na pierogi
Babeczki z truskawkami i mascarpone
i palcami formujemy dól i boki babeczek
Babeczki z truskawkami i mascarpone
Na upieczone babeczki nakładamy masę budyniową z kokosem