misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe muffinki

Babeczki z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne, bardzo aromatyczne babeczki z truskawkami. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Babeczki z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z truskawkami

 

  • 535 g mąki pszennej
  • 270 g miękkiej margaryny lub masła
  • 190 g cukru
  • 30 g kakao
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 225 ml soku truskawkowego ( ja użyłam własnej roboty )
  • 350 g truskawek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Babeczki z truskawkami
Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy na mniejsze kawałki.

Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do powstałej masy dodajemy po jednym jajku. Każde następne, gdy poprzednie "pochłonie" masa. Do połączonych składników na przemiennie dodajemy przesianą mąkę, z proszkiem do pieczenia, kakao i solą oraz sok truskawkowy. Całość dokładnie ze sobą miksujemy. Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojone truskawki i za pomocą szpatułki lub łyżki dokładnie mieszamy.

Gotową masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości.

Babeczki pieczemy w temp.180 st przez około 30 minut.

Z tej ilości ciasta wyszło mi 36 babeczek.

Babeczki po upieczeniu przy wyjmowaniu z formy są bardzo miękkie i można mieć wrażenie, że są niedopieczone. Jednak, gdy ostygną ich konsystencja będzie prawidłowa. Przed podaniem można babeczki posypać odrobiną cukru pudru.
Babeczki z truskawkami
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą miksujemy
Babeczki z truskawkami
Do przygotowanej masy dodajemy pokrojone truskawki i za pomocą szpatułki lub łyżki dokładnie mieszamy
Babeczki z truskawkami
Gotową masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości
Babeczki z truskawkami
Babeczki pieczemy w temp 180 st przez około 30 minut