misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe muffinki

Cytrynowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne i bardzo aromatyczne cytrynowe babeczki. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Cytrynowe babeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowe babeczki

 

  • 565 g mąki pszennej
  • 270 g miękkiego masła lub margaryny
  • 210 g cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 150 ml soku wieloowocowego
  • 75 ml soku z cytryny
  • skórka starta z dużej cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Cytrynowe babeczki
Miękkie masło lub margarynę ucieramy razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz skórką startą z jednej dokładnie wyszorowanej i wyparzonej cytryny. Gdy powstanie jednolita masa stopniowo dodajemy po jednym jajku. Każde następne, gdy poprzednie "pochłonie" masa. Do połączonych składników na przemian dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,solą oraz połączone soki. Całość dokładnie miksujemy.

Gotową masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości.

Babeczki pieczemy w temp.180 st przez około 30 minut.

Z tej ilości ciasta wyszło mi 36 babeczek.
Cytrynowe babeczki
Miękkie masło lub margarynę ucieramy razem z cukrem cukrem waniliowym oraz skórką startą z cytryny
Cytrynowe babeczki
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą miksujemy
Cytrynowe babeczki
Gotową masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości
Cytrynowe babeczki
Babeczki pieczemy w temp 180 st przez około 30 minut