Sposób przygotowania:
Wielkanocne herbaciane babeczki
Rodzynki przebieramy. Usuwamy ewentualne zdrewniałe końcówki. Przesypujemy do miseczki lub garnuszka, zalewamy gorącą herbatą i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie rodzynki "napiją" się herbaty. Miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem. Dodajemy do niej żółtka, szczyptę soli oraz na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną i zimną herbatę. Na koniec dodajemy startą skórkę pomarańczową oraz osączone z herbaty rodzynki. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy w temp. 180 st przez około 20-25 minut.
Z tej porcji wychodzi 25 babeczek.
Z tej porcji wychodzi 25 babeczek.
2milutka
kołczu
mysza75
misia5
Ależ oczywiście:)
misia5
I zapewniam, że są pyszne. I niestety szybko znikają:)
misia5
Dziękuję:)