SUPERPRZEPIS

Wielkanocne herbaciane babeczki

  • 6
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Wielkanocne herbaciane babeczki Więcej zdjęć (5)

Pyszne, puszyste, miękkie i bardzo aromatyczne babeczki. Doskonałe nie tylko do kawy, czy herbaty, ale i do koszyczka.

Składniki:

Wielkanocne herbaciane babeczki

 

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 80 g margaryny lub masła
  • 2 żółtka
  • 250 ml. mocnej herbaty (zimnej)
  • 125 ml gorącej mocnej herbaty
  • 100 g rodzynek
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Wielkanocne herbaciane babeczki
Rodzynki przebieramy. Usuwamy ewentualne zdrewniałe końcówki. Przesypujemy do miseczki lub garnuszka, zalewamy gorącą herbatą i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie rodzynki "napiją" się herbaty. Miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem. Dodajemy do niej żółtka, szczyptę soli oraz na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną i zimną herbatę. Na koniec dodajemy startą skórkę pomarańczową oraz osączone z herbaty rodzynki. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy w temp. 180 st przez około 20-25 minut.

Z tej porcji wychodzi 25 babeczek.
Wielkanocne herbaciane babeczki
Miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem
Wielkanocne herbaciane babeczki
Na koniec dodajemy startą skórkę pomarańczową oraz osączone z herbaty rodzynki
Wielkanocne herbaciane babeczki
Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremek
Wielkanocne herbaciane babeczki
Babeczki pieczemy w temp 180 st przez około 20-25 minut