SUPERPRZEPIS

Babeczki ziemniaczane ze szparagami

  • 3
  • hania123
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Babeczki ziemniaczane ze szparagami

Wiosenna wersja babeczek ziemniaczanych - ze szparagami, pomidorem, parmezanem i tymiankiem. Pychota!

Składniki:

Babeczki ziemniaczane ze szparagami

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki ziemniaczane ze szparagami
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry. Cebulę posiekać, zeszklić na łyżce masła. 1 pomidora pokroić w plastry, odłożyć do dekoracji, a resztę pokroić w kostkę. Pokrojone pomidory dodać do cebuli, dusić do miękkości, następnie zmiksować na gładki sos, przyprawić solą pieprzem, szczyptą cukru, bazylią i tymiankiem.



Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc. Dodać parmezan, posiekaną dymkę, doprawić solą i pieprzem. Dodać jajka, dokładnie wymieszać. Szparagi zblanszować, przekroić wzdłuż na pół i pokroić na 5-centymetrowe kawałki. Formę do muffinek wyłożyć folią aluminiową.



Do każdego otworu nałożyć po 1 łyżce ziemniaczanej masy, ułożyć dookoła kawałki szparagów, napełnić resztą ciasta. Na wierzchu ułożyć po plasterku pomidora, oprószyć tymiankiem. Piec 20 minut w 180 stopniach. Babeczki wyjąć z foremek, podawać z sosem pomidorowym.