Sposób przygotowania:
Babeczki ziemniaczane ze szparagami
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry. Cebulę posiekać, zeszklić na łyżce masła. 1 pomidora pokroić w plastry, odłożyć do dekoracji, a resztę pokroić w kostkę. Pokrojone pomidory dodać do cebuli, dusić do miękkości, następnie zmiksować na gładki sos, przyprawić solą pieprzem, szczyptą cukru, bazylią i tymiankiem.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc. Dodać parmezan, posiekaną dymkę, doprawić solą i pieprzem. Dodać jajka, dokładnie wymieszać. Szparagi zblanszować, przekroić wzdłuż na pół i pokroić na 5-centymetrowe kawałki. Formę do muffinek wyłożyć folią aluminiową.
Do każdego otworu nałożyć po 1 łyżce ziemniaczanej masy, ułożyć dookoła kawałki szparagów, napełnić resztą ciasta. Na wierzchu ułożyć po plasterku pomidora, oprószyć tymiankiem. Piec 20 minut w 180 stopniach. Babeczki wyjąć z foremek, podawać z sosem pomidorowym.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc. Dodać parmezan, posiekaną dymkę, doprawić solą i pieprzem. Dodać jajka, dokładnie wymieszać. Szparagi zblanszować, przekroić wzdłuż na pół i pokroić na 5-centymetrowe kawałki. Formę do muffinek wyłożyć folią aluminiową.
Do każdego otworu nałożyć po 1 łyżce ziemniaczanej masy, ułożyć dookoła kawałki szparagów, napełnić resztą ciasta. Na wierzchu ułożyć po plasterku pomidora, oprószyć tymiankiem. Piec 20 minut w 180 stopniach. Babeczki wyjąć z foremek, podawać z sosem pomidorowym.
zozolek
jaNina
Netka