Sposób przygotowania:
Pisanki do koszyczka z prawdziwą wanilią
Masło roztopić i ostudzić. Do miski przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier trzcinowy. Laskę wanilii rozkroić na pół i tępą stroną noża wyskrobać ziarenka ( laskę zostawić na cukier waniliowy domowy lub do budyniu,jedno jest pewne szkoda jej wyrzucać). Ziarenka dodać do mąki.Wbić jajka. Włączyć mikser na średnie obroty i stopniowo wlewać mleko i utrzeć mięso na jednolitą masę. Obroty miksera zmniejszyć do minimum i cienkim strumieniem wlewać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Do foremki silikonowej (lub zwykłej ale wcześniej je wysmarować masłem i wysypać mąka lub bułka tartą) wlewać po 2 łyżki ciasta. Piec około 20 minut,do momentu tzw. suchego patyczka. Pisanki ostudzić zupełnie. Lukier przygotować w sposób opisany na opakowaniu. Nałożyć na ciastka i udekorować w sposób,który nam odpowiada ( ja niestety do dekorowania mam dwie lewe ręce ale bardzo się starałam:)). Pozostawić do zastygnięcia lukru. Smacznego!
Netka
monikaT83
zbysiowa
monikaT83
zbysiowa
Hahhahaaa, moja wnusia zrobiła by to samo:)))
monikaT83
2milutka