iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pisanki na ciasteczkach

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Smaczne i ładne są doskonałą dekoracją Świątecznego stołu.

Pisanki na ciasteczkach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pisanki na ciasteczkach

 

  • 25 dag margaryny
  • 1 szklanka o pojemności 220 ml cukru
  • 4 szklanki o pojemności 220 ml mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • Lukier:
  • surowe białko z 1 jajka
  • cukier puder około 2 szklanek

Sposób przygotowania:

Pisanki na ciasteczkach
Margarynę posiekać z cukrem dodać do tego przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz jajka i śmietanę. Najlepiej na stolnicy zagnieść ciasto, owinąć w folię i schłodzić najlepiej przez całą noc. Następnie cienko rozwałkować i wyciąć ciastka, ułożyć je na natłuszczonej blaszce w niewielkich odstępach. Piec około 15 min w gorącym piekarniku, ja piekłam do momentu zrumienienia. Lukier: Białko jajka ubijać do białości razem z cukrem. Cukier dodajemy porcjami i nie musimy dodać całego cukru, ale musimy kontrolować jego gęstość, lukier ma być gęsty, ale jeszcze płynny. Gotowy lukier dzielimy na porcje, dowolnie barwimy barwnikami spożywczymi i dekorujemy ciastka.
Pisanki na ciasteczkach
foremką wycinamy ciastka z zimnego i rozwałkowanego ciasta
Pisanki na ciasteczkach
dowolnie dekorujemy zabarwionym lukrem
Pisanki na ciasteczkach
Gotowe ciasteczka zostawiamy do zastygnięcia lukru

Tagi:

jajko jajka