bajtek

bajtek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 52]

Babka

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

typowa, wysoka baba wielkanocna, a jeszcze udekorowana lukrem i gałązkami borówek...........wygląda i smakuje świetnie :O)

Babka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka

 

  • 1 kostka masła/może być margaryna/
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy /ja daję Dr Oetkera/
  • kilka kropli olejku śmietankowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany lub 1/2 kubeczka jogurtu...
  • do dekoracji:cukier puder , lukier lub czekolada

Sposób przygotowania:

Babka
Masło ucierać z cukrem , dodając po kolei po jednym jajku.Mąkę pszenną wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia , połączyć z masą jajeczną.Dodać śmietanę lub jogurt.Można odłożyć kilka łyżek gotowego ciasta i połączyć z 1 łyżką kakao i zrobić babkę 2 kolorową.Piec w temperaturze 170 stopni przez 50 min , oczywiście sprawdzając patyczkiem, czy jest upieczona.
Babka
wyłożyć ciasto jasne, potem ciasto kakaowe....
Babka
następnie przykryć pozostałym ciastem jasnym
Babka
piec w temperaturze 170 stopni przez 50 min
Babka
i wyrośnie nam taaaaka duża baba...........