goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Babka bakaliowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Niezastąpiona na wielkanocnym stole

Babka bakaliowa

Składniki:

Babka bakaliowa

 

  • margaryna 1 kostka
  • jaja 5 sztuk
  • cukier 15 dag
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • mąka 35 dag
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
  • śmietana 3 łyżki
  • bakalie 40 dag

 

Sposób przygotowania:

Babka bakaliowa
Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, śmietaną. Całość ucieramy aż ciasto będzie gładkie. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy. Dodajemy oprószone mąką bakalie. Mieszamy. Blaszkę do babki smarujemy dokładnie tłuszczem i oprószamy mąką, wlewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach około 60 minut. Smacznego!

Tagi:

bakalie