marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babka bakaliowa2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na ciasto babkowe przygotować i zmiksować w misie, dodając każde po kolei.Piekarnik nagrzać,blachę natłuścić i wlać ciasto.Upiec.

Babka bakaliowa2

Składniki:

Babka bakaliowa2

 

  • 6 jaj,
  • 150 g.margaryny do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy lub aromat waniliowy,
  • 1/2 szklanki maku niebieskiego,
  • 60 g.płatków migdałowych,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sok ze świeżej cytryny(bez pestek),
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • tłuszcz do blachy,
  • bułka tarta do wysypania.

 

Sposób przygotowania:

Babka bakaliowa2
Margarynę zmiksować z cukrem, dodając po kolei jajka, cukier waniliowy lub aromat, sok wyciśnięty z cytryny bez pestek oraz bakalie wyżej wymienione. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia przez sitko do reszty składników. Zmiksować ponownie. Piekarniki rozgrzać do temp.180 st.C, a blachę natrzeć resztką margaryny w papierku oraz wysypać bułką tartą. Wlać do niej półpłynną masę i wstawić blachę na 45-50 min. do piekarnika. Nastawić minutnik, a pod koniec pieczenia wsadzić długi patyczek w ciasto, jeśli nie będzie oblepiony ciastem to znaczy, że babka jest gotowa. Wtedy to wyłączyć piekarnik i wystudzić ciasto przed wyjęciem z piekarnika. Wyjąć blachę i obrócić do góry dnem na płaski talerz, aby babka wypadła z formy. Kroić i jeść.

Tagi:

tarta beza mak bezy