kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Babka bananowa z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto z bananami i małymi chrupiącymi kawałkami orzechów. Polecam na podwieczorek lub deser.

Babka bananowa z orzechami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Babka bananowa z orzechami

 

  • 2 banany
  • 1 jajko
  • 0,5 szl cukru trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 solidne garście pokrojonych orzechów
  • 1 i 3/4 szkl mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 polewa czekoladowa
  • keksówka 27 x 7 x 8
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka bananowa z orzechami
Banany obieramy ze skórki i kroimy na plasterki, przekładamy do miski. Dodajemy cukier trzcinowy i waniliowy, wybite jajko i blendujemy na gładką masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy rozpuszczone letnie masło. Miksujemy do połączenia się składników.

Orzechy kroimy na drobno i dodajemy do ciasta, mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i nacinamy wzdłuż nożem.

Blaszkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Ciasto studzimy i polewamy polewą czekoladową.
Babka bananowa z orzechami
W misce blendujemy pokrojone banany, jajko i oba cukry.
Babka bananowa z orzechami
Orzechy przekładamy na deskę i kroimy na drobno.
Babka bananowa z orzechami
Do zblendowanej masy dodajemy masło, mąkę i proszek do pieczenia.
Babka bananowa z orzechami
Do ciasta wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy.
Babka bananowa z orzechami
Ciasto wkładamy do foremki i nacinamy.