Sposób przygotowania:
Placek drożdżowy
Drożdże kruszymy do miski, dodajemy 2 łyżki mąki, łyżkę cukru oraz podgrzane mleko. Mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut do wyrośnięcia.
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy do rozczynu i mieszamy. Wyrabiamy ciasto dosypując stopniowo mąki. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Następnie przykrywamy miskę bawełnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Przekładamy je do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia i znów zostawiamy, by ciasto wyrosło.
Smarujemy wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem i posypujemy je kruszonką zrobioną z mąki, masła i cukru.
Wstawiamy ciasto piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około pół godziny.
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy do rozczynu i mieszamy. Wyrabiamy ciasto dosypując stopniowo mąki. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Następnie przykrywamy miskę bawełnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Przekładamy je do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia i znów zostawiamy, by ciasto wyrosło.
Smarujemy wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem i posypujemy je kruszonką zrobioną z mąki, masła i cukru.
Wstawiamy ciasto piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około pół godziny.
skuter5