Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Placek drożdżowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty i bardzo smaczny placek drożdżowy oprószony kruszonką. Z przepisu wychodzą dwie blaszki ciasta.

Placek drożdżowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placek drożdżowy

 

 

  • Kruszonka:
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 5 dkg masła

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy
Drożdże kruszymy do miski, dodajemy 2 łyżki mąki, łyżkę cukru oraz podgrzane mleko. Mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut do wyrośnięcia.

Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy do rozczynu i mieszamy. Wyrabiamy ciasto dosypując stopniowo mąki. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Następnie przykrywamy miskę bawełnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Przekładamy je do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia i znów zostawiamy, by ciasto wyrosło.

Smarujemy wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem i posypujemy je kruszonką zrobioną z mąki, masła i cukru.

Wstawiamy ciasto piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około pół godziny.
Placek drożdżowy
Drożdże kruszymy do miski, dodajemy 2 łyżki mąki, łyżkę cukru oraz podgrzane mleko.
Placek drożdżowy
Wyrabiamy ciasto, a następnie zostawiamy do wyrośnięcia.