Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Makowiec na kruchym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto upieczone na kruchym spodzie, oprószone cukrem pudrem. Idealne nie tylko na Wielkanoc.

Makowiec na kruchym spodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec na kruchym spodzie

 

  • Ciasto:
  • 300 gram mąki pszennej
  • 200 gram zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 zimne jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

  • Masa makowa:
  • 300 gram suchego maku
  • 2 łyżki masła
  • 150 gram płynnego miodu
  • 100 gram suszonych owoców (rodzynki, morele, śliwki, żurawina)
  • 50 gram orzechów włoskich
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej
  • aromat migdałowy

Sposób przygotowania:

Makowiec na kruchym spodzie
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone zimne masło, jajka, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na pół. Każdą z nich zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki.

Mak wsypujemy do rondelka, zalewamy dwiema szklankami wody. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy mak na sitku o małych oczkach, a gdy cała woda będzie już odsączona, mielimy mak w maszynce (najlepiej zrobić to dwukrotnie).

Orzechy i skórkę pomarańczową drobno siekamy, suszone owoce kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do maku. Dodajemy również miód, roztopione masło i aromat migdałowy. Dokładnie mieszamy.

Jedną część ciasta kroimy w plastry i wylepiamy nimi spód tortownicy o średnicy 26 cm. Na ciasto wykładamy masę masę makową i rozsmarowujemy ją równomiernie.

Drugą połowę ciasta lekko rozwałkowujemy i kroimy w paski. Układamy je na zakładkę na maku.

Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy je przez około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.

Po przestudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.
Makowiec na kruchym spodzie
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone zimne masło, jajka, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy.
Makowiec na kruchym spodzie
Zagniatamy ciasto i dzielimy je na pół. Każdą z nich zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki.
Makowiec na kruchym spodzie
Na ciasto wykładamy masę masę makową i rozsmarowujemy ją równomiernie.
Makowiec na kruchym spodzie
Drugą połowę ciasta lekko rozwałkowujemy i kroimy w paski. Układamy je na zakładkę na maku.