Sposób przygotowania:
Makowiec na kruchym spodzie
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone zimne masło, jajka, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na pół. Każdą z nich zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki.
Mak wsypujemy do rondelka, zalewamy dwiema szklankami wody. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy mak na sitku o małych oczkach, a gdy cała woda będzie już odsączona, mielimy mak w maszynce (najlepiej zrobić to dwukrotnie).
Orzechy i skórkę pomarańczową drobno siekamy, suszone owoce kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do maku. Dodajemy również miód, roztopione masło i aromat migdałowy. Dokładnie mieszamy.
Jedną część ciasta kroimy w plastry i wylepiamy nimi spód tortownicy o średnicy 26 cm. Na ciasto wykładamy masę masę makową i rozsmarowujemy ją równomiernie.
Drugą połowę ciasta lekko rozwałkowujemy i kroimy w paski. Układamy je na zakładkę na maku.
Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy je przez około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Po przestudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.
Mak wsypujemy do rondelka, zalewamy dwiema szklankami wody. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy mak na sitku o małych oczkach, a gdy cała woda będzie już odsączona, mielimy mak w maszynce (najlepiej zrobić to dwukrotnie).
Orzechy i skórkę pomarańczową drobno siekamy, suszone owoce kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do maku. Dodajemy również miód, roztopione masło i aromat migdałowy. Dokładnie mieszamy.
Jedną część ciasta kroimy w plastry i wylepiamy nimi spód tortownicy o średnicy 26 cm. Na ciasto wykładamy masę masę makową i rozsmarowujemy ją równomiernie.
Drugą połowę ciasta lekko rozwałkowujemy i kroimy w paski. Układamy je na zakładkę na maku.
Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy je przez około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Po przestudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.