Sposób przygotowania:
babka bardzo cytrynowa duża porcja
2 cytryny myjemy i gotujemy w całości przez ok 4 minuty. następnie w całości ( oczywiście po wyjęciu pestek) miksujemy blenderem na jednolitą masę, .
do powstałej masy dodajemy cukier i całość ucieramy mikserem. do tego dodajemy masło i dalej ucieramy.
dodajemy po 1 żółtku i wlewany sok z 1 cytryny.
na koniec dodajemy make z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie mieszany drewniana łyżka.
białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie mieszamy.
ciasto wylewamy na duża formę do babki lub na 2 mniejsze.
pieczemy w temp. ok 180 stopni ok godzinki
jesli mamy 2 mniejsze blachy czas pieczenia skracamy do ok 45 minut.
do powstałej masy dodajemy cukier i całość ucieramy mikserem. do tego dodajemy masło i dalej ucieramy.
dodajemy po 1 żółtku i wlewany sok z 1 cytryny.
na koniec dodajemy make z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie mieszany drewniana łyżka.
białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie mieszamy.
ciasto wylewamy na duża formę do babki lub na 2 mniejsze.
pieczemy w temp. ok 180 stopni ok godzinki
jesli mamy 2 mniejsze blachy czas pieczenia skracamy do ok 45 minut.