AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Babka białkowo-kokosowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna mięciutka babka o smaku kokosowym z białek pozostałych, np: po smażeniu pączków, czy faworków.

Babka białkowo-kokosowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka białkowo-kokosowa

 

  • 4-5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. oleju
  • niepełna szklanka wiórków kokosowych.

 

  • NA WIERZCH:
  • cukier puder lub lukier albo polewa czekoladowa.

Sposób przygotowania:

Babka białkowo-kokosowa
Z białek pozostałych po smażeniu pączków lub faworków można zrobić bezy albo taką kokosowo-białkową babkę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. następnie dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując. Do ubitych białek dodajemy powoli mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając. Na koniec wlewamy olej, mieszamy i wsypujemy wiórki kokosowe. Masę wylewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej tarta bułką. Pieczemy w 170 stopniach około 40 minut. Gotową babkę można posypać cukrem pudrem albo polukrować, czy polać czekoladową polewą. SMACZNEGO :)
Babka białkowo-kokosowa
Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier.
Babka białkowo-kokosowa
Do piany dodajemy mąki, olej i wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy i wylewany do blaszki.
Babka białkowo-kokosowa
Babkę pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.
Babka białkowo-kokosowa
Upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem; można polukrować lub polać dowolną polewą.