WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 627]

Babka budyniowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gotowana babka robiona o smaku czekoladowo - waniliowym z polewą z czekolady mlecznej z orzechami. Jest pyszna, nie jest sucha, będzie idealna na Wielkanoc.

Babka budyniowa Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Babka budyniowa

Ciasto

  • 1 margaryna
  • 50 ml śmietany 30%
  • 5 jajek
  • 1szkl. cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 budynie waniliowe po 40g
  • 2 budynie czekoladowe po 40g
  • 2 płaskie łyżeczki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa

  • 1 czekolada z orzechami (takimi drobnymi a nie całymi)
  • 5 kostek czekolady mlecznej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka margaryny

Sposób przygotowania:

Babka budyniowa

Ciasto

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Miękką margarynę zmiksować ze śmietanką na puszysty krem. Żółtka oddzielić od białek. Do utartej margaryny dodawać po jednym żółtku i miksować. Następnie dodać cukier i ucierać aż się rozetrze. Dodać proszki budyniowe i wymieszać łyżką.

Mąkę przesiać z proszkiem i kakao i wymieszać. Dodać partiami do ciasta i wymieszać żeby nie było grudek. W oddzielnej misce ubić pianę z białek ze szczyptą soli i wmieszać ją delikatnie do ciasta.

Na koniec dodać zapach waniliowy i wymieszać. Formę silikonową do babki posmarować margaryną i posypać kaszą manną. Przelać do niej ciasto. Formę przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić ją do dużego garnka. Nalać wody aby sięgała do 3/4 wysokości formy, garnek przykryć i ustawić na gazie. Gdy woda się zagotuje zmniejszyć gaz i gotować 1,5 godziny.

Po ugotowaniu wyjąć formę z wody, zdjąć folię i przykryć babkę ściereczką. Odstawić do wystudzenia. Wystudzoną babkę wyjąć z formy i udekorować polewą.

Polewa

Czekolady połamać na kawałki i wrzucić do rondla. Wlać mleko, dodać margarynę i podgrzewać do rozpuszczenia.

Czekoladą posmarować babkę. Można udekorować dodatkowo różnymi posypkami np. wiórkami kokosowymi, posypkami cukrowymi czy skórką pomarańczową.

Babka budyniowa
Babka budyniowa przed udekorowaniem polewą po wyjęciu z formy
Babka budyniowa
Babka budyniowa po ugotowaniu jeszcze gorąca w formie
Babka budyniowa
Forma z babką przykryta folią w dużym garnku w czasie gotowania
Babka budyniowa
Forma z ciastem na babkę przed ugotowaniem
Babka budyniowa
Tak babka budyniowa prezentuje się w środku

Tagi:

ciasto babka