Sposób przygotowania:
Babka budyniowaCiasto
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Miękką margarynę zmiksować ze śmietanką na puszysty krem. Żółtka oddzielić od białek. Do utartej margaryny dodawać po jednym żółtku i miksować. Następnie dodać cukier i ucierać aż się rozetrze. Dodać proszki budyniowe i wymieszać łyżką.
Mąkę przesiać z proszkiem i kakao i wymieszać. Dodać partiami do ciasta i wymieszać żeby nie było grudek. W oddzielnej misce ubić pianę z białek ze szczyptą soli i wmieszać ją delikatnie do ciasta.
Na koniec dodać zapach waniliowy i wymieszać. Formę silikonową do babki posmarować margaryną i posypać kaszą manną. Przelać do niej ciasto. Formę przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić ją do dużego garnka. Nalać wody aby sięgała do 3/4 wysokości formy, garnek przykryć i ustawić na gazie. Gdy woda się zagotuje zmniejszyć gaz i gotować 1,5 godziny.
Po ugotowaniu wyjąć formę z wody, zdjąć folię i przykryć babkę ściereczką. Odstawić do wystudzenia. Wystudzoną babkę wyjąć z formy i udekorować polewą.
Polewa
Czekolady połamać na kawałki i wrzucić do rondla. Wlać mleko, dodać margarynę i podgrzewać do rozpuszczenia.
Czekoladą posmarować babkę. Można udekorować dodatkowo różnymi posypkami np. wiórkami kokosowymi, posypkami cukrowymi czy skórką pomarańczową.
SylaUla