reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Babka kokosowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babki piekę przez cały rok, bo moja rodzina wyjątkowo je lubi, ta jest wilgotna i kokosowa, a że zbliżają się święta i takie przepisy mają teraz wzięcie:)

Babka kokosowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka kokosowa

 

  • 5 jaj
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki drobnego kokosu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g białej czekolady+2 łyżki kremówki
  • skórka otarta z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Babka kokosowa

przygotowanie

Babka kokosowa
długość ubijania ma znaczenie. dlatego ubijamy aż masa powoi swoja objętość

Foremkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą .

Cukier miksujemy z olejem i jajkami tak długo, aż masa zbieleję i podwoi swoją objętość a na jej powierzchni pojawia się bąbelki powietrza

pieczenie

Babka kokosowa
pod koniec pieczenia przykrywamy formę,

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, wymieszamy z kokosem i dodajemy stopniowo do masy jajecznej.
Nad kąpielą wodną podgrzewamy dość mocno kremówkę, do niej dodajemy połamaną na kosteczki białą czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia,lekko studzimy i dodajemy do masy razem z skórą z cytryny- dokładnie mieszamy i przelewamy do foremki (3/4 wysokości)

Jeżeli macie małą to trzeba przygotować dwie .

Babkę pieczemy w 170 stopniach przez 40-50 minut.

Na początku miałam włączone grzałki góra /dół , pod koniec wyłączyłam górną, ale można też tylko przykryć folią aluminiową.

Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem ( u mnie trzcinowy) lub przygotować lukier


Tagi:

babka ciasto